ТЕХНІКИ САМОРЕГУЛЯЦІЇ

Ми часто стикаємося з різними негативними емоціями, яких дуже хочеться якнайшвидше позбутися. Страх, тривога, агресія, розчарування… У подібних ситуаціях знижується працездатність, можуть зіпсуватися стосунки з оточуючими, особливо якщо ми не стримуємо своїх емоцій. Що робити? Як швидко відновити працездатність упродовж дня? Пропоную вам кілька простих вправ.

1️⃣. Вправа на розслаблення.

Негативні емоції викликають не тільки внутрішню напругу, а й м’язові зажими. Зменшуючи м’язову напругу, ми можемо вплинути на стан нашого внутрішнього світу. Для того щоб досягти розслаблення м’язів, необхідно для початку їх напружити. У момент емоційного напруження ви можете зробити кілька енергійних рухів руками чи ногами. Наприклад, різко стиснути кулаки (так, щоб побіліли кісточки пальців), а потім повільно розслабити. Корисно зробити цю вправу кілька разів, щоб досягти стійкого розслаблення. Подібні вправи можна виконувати у стресових ситуаціях на роботі.

2️⃣ Дихальна гімнастика.

Коли ми сердимось, переживаємо, наше дихання стає нерівним, частішим, більш поверховим. Дихальні вправи дозволяють знизити як внутрішню напругу, так і напругу фізично. Виконувати вправи можна як із заплющеними, так і з відкритими очима, як вам зручніше. Краще це робити сидячи, але в крайньому випадку можна пристосуватися виконувати їх стоячи. Отже, сконцентруйтеся на власному диханні. Відчуйте, що при вдиху ваші легені наповнюються киснем, при видиху звільняються від нього. Вдихайте повільно на рахунок 1, видихайте на два рахунки: вдих (раз) – видих (раз-два). Виконуйте цю вправу до того часу, поки ваше дихання стане рівномірним, спокійним.

Вам може бути цікаво...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *